برای پاسخ به سوال سرطان چیست ابتدا این نکته را یادآور میشویم که در طول زندگی، سلولهای سالم در بدن ما به شیوهای کنترل شده تقسیم و جایگزین میشوند. سلولهای بدن به طور طبیعی از طریق فرآیندی به نام تقسیم سلولی رشد میکنند تا سلولهای جدید جایگزین سلولهای پیر و فرسوده شود. سرطان زمانی شروع میشود که بعضی از سلولهای بدن به صورت خارج از کنترل رشد میکنند و ممکن است به سایر قسمتهای بدن نیز گسترش پیدا کنند. بیماری سرطان میتواند از هر نقطه در بدن انسان شروع شود.
سرطانها از طریق فرآیندی به نام متاستاز به رشد و گسترش خود ادامه میدهند. به این ترتیب سلولهای بدخیم از طریق رگهای لنفاوی یا خونی حرکت میکنند و در نهایت تومورهای جدیدی را در سایر قسمتهای بدن تشکیل میدهند.
تومور تودهای است که از مجموعهای از سلولهای غیرطبیعی تشکیل شده است. بیشتر سرطانها تومور را تشکیل میدهند، اما همه تومورها سرطانی نیستند. تومورهای بدخیم یا سرطانی سلولهای سالم را از بین می برند، در عملکرد بدن اختلال ایجاد میکنند و مواد مغذی را از بافتهای بدن میگیرند. تومورهای خوشخیم یا غیرسرطانی به سایر قسمتهای بدن گسترش نمییابند و تومورهای جدیدی ایجاد نمیکنند.
تفاوت بین سلول های سالم و سلول های سرطانی
تفاوت اصلی بین سلولهای سرطانی و سلولهای سالم و طبیعی این است که سلولهای سرطانی به طور غیرقابل کنترلی رشد میکنند. سیستم ایمنی بدن نمیتواند سریع آنها را متوقف کند یا از بین ببرد تا از تکثیر آنها جلوگیری کند.
سلولهای سرطانی سیگنالهای بدن برای توقف رشد و تکثیر را نادیده می گیرند. بدن یک فرآیند داخلی دارد که آپوپتوز (مرگ برنامهریزی شده سلولی) نامیده میشود.
سلولهای سرطانی خیلی سریع رشد میکنند تا بالغ شوند. سلولهای طبیعی به انواع سلولهای متمایز بالغ میشوند. این انواع مختلف سلول عملکردهای خاصی دارند. به عنوان مثال، سلولهای کبد به سوخت و ساز پروتئینها، چربیها و کربوهیدراتها به بدن کمک میکنند و به حذف الکل در خون کمک میکنند. سلولهای سرطانی آنقدر سریع تقسیم میشوند که فرصتی برای بلوغ و تبدیل شدن به سلولهای تخصصی ندارند.
سلولهای سرطانی ممکن است بر سلولهای طبیعی تأثیر بگذارند و ممکن است رفتار سلولهای طبیعی، مولکولها و رگهای خونی نزدیک تومور را تحت تاثیر قرار دهند.
سلول های سرطانی سیستم ایمنی را فریب میدهند. اکثر مردم میدانند که سیستم ایمنی بدن به مبارزه با عفونت و بیماری کمک میکند. سیستم ایمنی به طور معمول از شر سلولهای غیر طبیعی یا آسیب دیده خلاص میشود.
سلولهای سرطانی مهاجم هستند. از آنجایی که سلولهای سرطانی سیگنال های بدن برای توقف تقسیم را نادیده میگیرند، شروع به حمله به بافتهای اطراف میکنند. اگر یک تومور خوشخیم باشد، ممکن است به بافتهای مجاور فشار وارد کند، اما به آن حمله نمیکند. با این حال، یک تومور بدخیم به بافت حمله میکند و میتواند در سراسر بدن پخش شود.
سلولهای سرطانی ممکن است به سایر قسمتهای بدن گسترش یابند. سلولهای طبیعی جایگاه خود را در بدن میدانند و در جای خود باقی میمانند.
انواع سرطان
سرطان خون
لوسمی یک نوع سرطان خون است که در اثر افزایش تعداد گلبولهای سفید خون در بدن ایجاد میشود. این نوع سرطان گلبولهای سفید خون، گلبولهای قرمز و پلاکتهایی را که بدن برای سلامتی نیاز دارد، از بین میبرد.
سرطان استخوان
میتواند به سرطان استخوان اولیه یا سرطان استخوان ثانویه اشاره داشته باشد که دو نوع کاملاً متفاوت هستند. سرطان اولیه استخوان سرطانی است که از استخوانها شروع میشود. سرطان استخوان ثانویه (متاستاتیک) به سرطانی اطلاق میشود که در جای دیگری از بدن شروع شده و به استخوانها گسترش یافته است.
سرطان پوست
رشد غیرطبیعی سلولهای پوست است که اغلب در پوستی که در معرض نور خورشید است ایجاد میشود. اما این شکل رایج سرطان میتواند در مناطقی از پوست که معمولاً در معرض نور خورشید نیستند نیز رخ دهد. سه نوع اصلی سرطان پوست وجود دارد: کارسینوم سلول بازال، کارسینوم سلول سنگفرشی و ملانوم.
سرطان سینه
سرطان سینه سرطانی است که در سلولهای سینه ایجاد میشود. پس از سرطان پوست، سرطان سینه شایعترین سرطانی است که در زنان تشخیص داده میشود. سرطان سینه میتواند هم در مردان و هم در زنان رخ دهد، اما در زنان بسیار شایعتر است.
سرطان معده
یکی از بیماریهای بدخیم شایع است که مردان دو برابر زنان مبتلا میشوند. گروهی از بیماران خطر ارثی دارند. عوامل خطر اکتسابی شامل عفونت هلیکوباکتر پیلوری مخاط معده است.
سرطان رحم
زمانی اتفاق میافتد که سلولهای غیرطبیعی در رحم رشد میکنند و شروع به رشد غیر طبیعی میکنند. دو نوع اصلی سرطان رحم وجود دارد. سرطان آندومتر از پوشش داخلی رحم (آندومتر) شروع میشود و حدود 95٪ از تمام موارد را تشکیل میدهد. سارکوم رحم که در بافت عضلانی (میومتر) ایجاد میشود، شکل نادرتر سرطان رحم است.
سرطان مغز سرطان مغز یا تومور مغز، یکی از انواع سرطان و بیماریهای مغزی است. تومورهایی که از مغز شروع میشوند، تومورهای اولیه مغزی نامیده میشوند. تومورها میتوانند در هر قسمت از مغز یا ساختارهای مرتبط شروع شوند. سرطانهایی که از جای دیگری در بدن به مغز سرایت کردهاند، تومورهای مغزی ثانویه یا متاستازهای مغزی نامیده میشوند.
سرطان ریه سرطان ریه از ریهها شروع میشود و ممکن است به غدد لنفاوی یا سایر اندامهای بدن مانند مغز گسترش یابد. سرطان سایر اندامها نیز ممکن است به ریهها سرایت کند. هنگامی که سلولهای سرطانی از یک اندام به اندام دیگر گسترش مییابند، متاستاز نامیده میشوند.
سرطان روده
سرطان کولورکتال نوعی سرطان است که کولون (روده بزرگ) یا راست روده را درگیر میکند. این یکی از شایعترین انواع سرطان در سراسر جهان است و میتواند باعث آسیب شدید و مرگ شود. خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ با افزایش سن افزایش مییابد. اکثر موارد، افراد بالای 50 سال را مبتلا میکند.
سرطان کبد
سرطانی است که سلولهای کبد را تحت تاثیر قرار میدهد. کبد درست زیر دندهها، در سمت راست شکم قرار دارد. صفرا و پروتئینهای خون را تولید میکند، خون را فیلتر میکند، بدن را از شر مواد شیمیایی مضر خلاص میکند و عملکردهای حیاتی دیگری نیز دارد.
سرطان چشم
از سلولهای داخل کره چشم و ساختارهای مجاور مانند پلکها و مجاری اشک شروع میشوند. همه انواع سرطان چشم بسیار نادر هستند. شایعترین انواع آن شامل ملانوم یووه است که از وسط چشم شروع میشود.
سرطان مری
مری یک لوله عضلانی توخالی است که وظیفه انتقال غذا از گلو به معده را بر عهده دارد. سرطان مری زمانی رخ میدهد که یک تومور بدخیم در پوشش مری ایجاد شود. با رشد تومور، میتواند بر بافتهای عمیق و ماهیچههای مری تأثیر بگذارد. تومور میتواند در هر بخشی از طول مری ظاهر شود.
سرطان لوزالمعده
این نوع سرطان زمانی اتفاق میافتد که سلولهای بدخیم در بخشی از پانکراس ایجاد میشوند. ممکن است بر نحوه عملکرد پانکراس، از جمله عملکرد غدد برون ریز یا غدد درون ریز تأثیر بگذارد.
سرطان پروستات
یک نوع سرطان شایع در مردان است، اما در مراحل اولیه قابل درمان است. شروع آن از غده پروستات است که بین آلت تناسلی و مثانه قرار دارد. کارشناسان نمیدانند چه چیزی باعث آن میشود، اما با افزایش سن، خطر افزایش مییابد.
سرطان دهان
به صورت توده یا زخمی در دهان ظاهر میشود که از بین نمیرود. شامل سرطانهای لب، زبان، گونهها، کف دهان، کام سخت و نرم، سینوسها و حلق (گلو) میشود. اگر به موقع تشخیص داده نشود، بسیار خطرناک خواهد بود.
سرطان تخمدان
سرطان تخمدان بیماری است که در آن سرطان از سلولهای تخمدان شروع میشود. سه نوع تومور تخمدان وجود دارد که هر کدام به دلیل بافتی که در آن یافت میشوند نامگذاری شدهاند: تومورهای سلول اپی تلیال، تومورهای سلول زاینده، تومورهای سلول استرومایی
سرطان کلیه
معمولاً به صورت تومور جامد (توده) در یک کلیه رشد میکنند، اگرچه ممکن است یک یا چند تومور در هر دو کلیه وجود داشته باشد. آنها از اندازهای کوچک شروع میشوند اما بزرگتر می شوند و در نهایت به سایر قسمت های بدن گسترش می یابند.
سرطان تیروئید
تیروئید به شکل یک پروانه کوچک است و معمولا در قسمت جلویی گردن دیده میشود. سرطان تیروئید زمانی ایجاد میشود که سلولها تغییر میکنند یا جهش مییابند. سلولهای غیرطبیعی در تیروئید شروع به تکثیر میکنند و وقتی تعداد کافی از آنها وجود داشته باشد، تومور را تشکیل میدهند.
انواع عمده سرطان چیست؟
بعد از تعریف اینکه سرطان چیست، زمان بررسی انواع آن میرسد. انواع سرطان عبارت است از کارسینوم، سارکوم، ملانوما، لنفوم و لوسمی. کارسینومها که شایع ترین انواع سرطانها هستند؛ از پوست، ریه ها، سینه ها، پانکراس و سایر اندامها و غدد منشا میگیرند. لنفومها سرطان لنفوسیتها هستند. لوسمی سرطان خون است و معمولاً تومورهای جامد را تشکیل نمیدهد. سارکوم در استخوان، ماهیچه، چربی، رگهای خونی، غضروف یا سایر بافتهای نرم یا همبند بدن ایجاد میشود. ملانومها سرطانهایی هستند که در سلولهای سازنده رنگدانه پوست ایجاد میشوند.
انواع سرطان بر اساس سن
ارتباط بین سرطان و سن میتواند بر اساس انواع سرطان متفاوت باشد. به عنوان مثال، شایعترین سرطانهایی که در کودکان 14 سال و کمتر یافت میشود، سرطان خون، لنفوم یا سیستم عصبی مرکزی است. بیش از یک نفر از هر چهار نفری که سرطان استخوان دارند، زیر 20 سال هستند. خطر ابتلا به بسیاری از سرطانها همزمان با افزایش سن افزایش مییابد.
برخی از سرطانهای رایج در بزرگسالان زیر 50 سال عبارتند از:
لوسمی و لنفوم
سرطان تیروئید
ملانوما
سرطان پستان
تومورهای سلول زایا
برخی از شایعترین سرطانها در بزرگسالان بالای 50 سال شامل ملانوم و سرطانهای زیر است:
پستان
ریه
پروستات
کولون
مثانه
راه های تشخیص سرطان
اگرچه سلولهای سرطانی ممکن است بدن را فریب دهند و پنهان شوند، پزشکان راههای مختلفی برای تشخیص سرطان دارند، مانند:
تستهای آزمایشگاهی
بیماران سرطانی اغلب دارای سطوح بالا یا پایین برخی از مواد هستند. آزمایش ادرار و خون ممکن است این مواد را تشخیص دهد. توجه به این نکته مهم است که داشتن یک نتیجه آزمایش غیرطبیعی به معنای ابتلای بیمار به سرطان نیست.
تست های تصویربرداری
اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT)، اسکن تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI)، سونوگرافی، اسکن توموگرافی گسیل پوزیترون (PET)، اسکن استخوان، اشعه ایکس و اسکن هستهای برخی از آزمایشهای تصویربرداری هستند که تیم پزشکی ممکن است برای تشخیص سرطان از آنها استفاده کند.
بیوپسی ها
پزشکان معمولاً برای تشخیص سرطان بیوپسی انجام میدهند. در طول بیوپسی، پزشک نمونه کوچکی از بافت را برمیدارد. بافت زیر میکروسکوپ بررسی میشود و یک سری آزمایشات را پشت سر میگذارد.
سلولهای سرطانی چگونه تشکیل میشوند؟
صدها میلیون سلول بدن انسان را تشکیل میدهند. طبیعی است که برخی از آن سلولها غیرطبیعی باشند. اما بدن یک سری فرآیندها برای محافظت از افراد در برابر آنها دارد. نحوه شکلگیری سرطان میتواند شامل موارد زیر باشد:
ژنتیک: ژنها نحوه تقسیم و رشد سلولها و زمان مرگ آنها را کنترل میکنند. گاهی اوقات، یک سلول با تقسیم تغییر میکند یا جهش مییابد. در صورت بروز موارد زیر ممکن است تغییرات ژنتیکی در سلول ها رخ دهد.
وراثت: برخی از سرطانها مانند سرطان سینه و سرطان تخمدان در خانوادهها وجود دارند. جهش ژنی ارثی در تخمک یا اسپرم در زمان لقاح است. اسپرم تخمک را بارور میکند و یک سلول را تشکیل میدهد. آن سلول تقسیم میشود و جهش ژنتیکی به هر سلول منفرد ختم میشود.
جهش: جهشها اغلب در ژنهای سرکوبگر تومور اتفاق میافتند، که معمولاً به اطمینان از تقسیم و مرگ سلولها در زمان مناسب کمک میکنند. ژن های سرکوبگر تومور نیز اشتباهات DNA را برطرف میکنند.
اکتساب: بیشتر سرطانها از طریق جهش اکتسابی یا جسمی اتفاق میافتند. به جای به ارث بردن این جهشها، آنها در طول زندگی فرد از طریق قرار گرفتن در محیط کشف میشوند. به عنوان مثال، سیگار کشیدن یا اشعه ماوراء بنفش خورشید ممکن است با آسیب رساندن به DNA باعث سرطان شوند.
علائم و نشانه های سرطان چیست؟
احساس درد
کاهش وزن بدون تلاش
احساس خستگی
تب
تغییرات در پوست
زخم هایی که خوب نمیشوند.
سرفه یا گرفتگی صدا
خونریزی غیر معمول
کم خونی
علل ایجاد سرطان ها چیست؟
دانشمندان معتقدند که اثر متقابل بسیاری از عوامل با هم است که منجر به سرطان میشود. عوامل دخیل ممکن است ژنتیکی یا محیطی باشند. سرطانهای دوران کودکی اغلب در سلولهای بنیادی اتفاق میافتند. اینها سلولهایی هستند که میتوانند انواع دیگری از سلولهای تخصصی مورد نیاز بدن را بسازند. تغییر یا جهش سلولی پراکنده (به طور تصادفی) اغلب چیزی است که باعث سرطان دوران کودکی میشود. در بزرگسالان، نوع سلولی که سرطانی میشود، معمولاً یک سلول اپیتلیال است. سلولهای اپیتلیال حفره بدن و سطح را میپوشانند. سرطان در اثر مواجهه محیطی با این سلولها در طول زمان اتفاق میافتد. به همین دلیل گاهی اوقات سرطانهای بزرگسالان را اکتسابی مینامند.
عوامل خطرساز سرطان ها
سبک زندگی
سیگار کشیدن، الکل، تغذیه نامناسب، کم تحرکی، قرار گرفتن در معرض نور خورشید و کار با مواد شیمیایی سمی ممکن است از عوامل خطر برخی سرطانهای بزرگسالان باشند.
سابقه خانوادگی
ممکن است نقش مهمی در برخی از سرطانهای دوران کودکی داشته باشد.
برخی از اختلالات ژنتیکی
به عنوان مثال، سندرم Wiskott-Aldrich باعث تغییر سیستم ایمنی بدن میشود. سیستم ایمنی سیستم پیچیده ای است که از بدن ما در برابر عفونت و بیماری محافظت میکند. مغز استخوان سلولهایی را میسازد که بعدا بالغ میشوند و به عنوان بخشی از سیستم ایمنی عمل میکنند.
قرار گرفتن در معرض ویروسهای خاص
به عنوان مثال ویروس HIV با افزایش خطر ابتلا به برخی سرطانهای دوران کودکی مرتبط است.
عوامل زیست محیطی
آفتکشها، کودها و خطوط برق برای ارتباط مستقیم با سرطانهای دوران کودکی مورد تحقیق قرار گرفتهاند.
برخی از اشکال شیمی درمانی و پرتودرمانی با دوز بالا
در برخی موارد، کودکانی که در معرض این عوامل قرار گرفتهاند ممکن است در مراحل بعدی زندگی به بدخیمی ثانویه مبتلا شوند.
روش های درمان سرطان
سرطان باعث میشود سلولهای غیرطبیعی رشد کنند، تقسیم شوند و بافتهای سالم بدن را از بین ببرند. از آنجایی که هر نوع سرطان متفاوت است، درمان یکسانی برای همه وجود ندارد. انواع متداول درمان سرطان عبارتند از:
عمل جراحی: اکثر افراد مبتلا به سرطان نوعی جراحی را انجام میدهند. هدف اصلی، حذف تومورها، بافتها یا نواحی دارای سلولهای سرطانی مانند غدد لنفاوی است. پزشکان همچنین ممکن است این کار را برای تشخیص بیماری یا کشف میزان جدی بودن آن انجام دهند.
شیمی درمانی: درشیمی درمانی داروهایی استفاده می شود که سلولهای سرطانی را از بین می برد.
تابش – تشعشع: این درمان رایج از ذرات یا امواج پرانرژی برای تخریب یا آسیب رساندن به سلولهای سرطانی استفاده میکند تا از گسترش آنها جلوگیری کند.
پیوند مغز استخوان: پزشکان از شیمی درمانی یا اشعه برای از بین بردن هر چه بیشتر سلولهای سرطانی استفاده میکنند، سپس سعی میکنند آنها را با سلولهای بنیادی سالم از مغز استخوان یا خون جایگزین کنند.
ایمونوتراپی: ایمونوتراپی که به آن درمان بیولوژیک نیز گفته میشود، سیستم ایمنی بدن را برای مبارزه با سرطان وادار میکند.
هورمون درمانی: سرطانهایی را که از هورمونها برای رشد استفاده میکنند (مانند سرطان سینه و سرطان پروستات) درمان میکند.
درمان دارویی هدفمند
آزمایشات بالینی: آزمایشاتی هستند که بر روی افراد با هدف ارزیابی یک مداخله پزشکی، جراحی یا رفتاری انجام میشوند.
مراقبت تسکینی: مراقبت تسکینی نوعی مراقبت است که برای بیماران دچار بیماری های تهدید کننده حیات و خانواده هایشان ارائه می شود
نرخ بروز سرطان بر اساس سن
با افزایش سن احتمال ابتلا به سرطان بیشتر میشود. در واقع سن بزرگترین عامل خطر برای این بیماری است. سالمندان بالای 74 سال تقریباً 28 درصد از موارد جدید سرطان را تشکیل میدهند. سن بالاتر به این معناست که افراد برای مدت طولانیتری در معرض نور خورشید، دود سیگار، مواد شیمیایی و سایر عوامل سرطانزا قرار گرفتهاند.
افراد در هر سنی میتوانند به سرطان مبتلا شوند، از جمله نوزادان و کودکان. اما سرطان بیشتر یک بیماری مربوط به میانسالی و کهنسالی است. سن متوسط تشخیص سرطان 66 سال است، به این معنی که نیمی از موارد جدید قبل از آن و نیمی بعداً تشخیص داده میشوند.
روش های پیشگیری از بیماری سرطان
در روشهای کولونوسکوپی و سیگموئیدوسکوپی از یک لوله نازک با یک دوربین فیلمبرداری کوچک در انتهای آن استفاده میشود تا داخل روده بزرگ و راست روده را نگاه کند.
آزمایش خون مخفی مدفوع (FOBT) خون را در حرکت روده جستجو میکند که میتواند نشانه پولیپ یا سرطان باشد.
آزمایش DNA مدفوع سلولهای پولیپ یا تومور را با تغییراتی در ژن آنها بررسی میکند.
برای بررسی سرطان دهانه رحم در زنان، پزشکان از آزمایش HPV (ویروس پاپیلومای انسانی) برای جستجوی عفونتهایی که ممکن است منجر به بیماری شوند و آزمایش پاپ برای یافتن تغییرات در سلولها قبل از تبدیل شدن به سرطان استفاده میکنند.
برای کاهش شانس ابتلا به انواع سرطان، واکسنها میتوانند مفید باشند. به عنوان مثال، واکسن ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) ممکن است از سرطان دهانه رحم و واژن جلوگیری کند. دریافت واکسن هپاتیت B ممکن است احتمال ابتلا به سرطان کبد را کاهش هد.
عمل جراحي: برخی از زنانی که در معرض خطر بالای سرطان سینه قرار دارند، برای جلوگیری از ایجاد آن، یک یا هر دو سینه را عمل میکنند. به این عمل ماستکتومی پروفیلاکتیک میگویند.
سیگار نکشیدن: سیگار کشیدن به وضوح با سرطان ریه مرتبط است. همچنین ممکن است شانس ابتلا به سرطانهای سر و گردن، مری، مثانه، کلیه، کبد، لوزالمعده، دهانه رحم، روده بزرگ و برخی از انواع سرطان خون را افزایش دهد.
دور ماندن از آفتاب
داشتن تغذیه مناسب
ورزش کردن
نتیجهگیری
سرطان زمانی اتفاق میافتد که جهشهای ژنتیکی در سلولهای غیرطبیعی باعث تقسیم سریع آنها شود و اغلب این توانایی را دارد که در سراسر بدن پخش شود. این بیماری دومین عامل مرگ و میر در جهان است. اما نرخ بقای بسیاری از انواع سرطان به لطف پیشرفت در غربالگری، درمان و پیشگیری سرطان در حال بهبود است.
دیدگاه ها
سرطان تیروئید چیست؟ انواع و علائم آن را بشناسیم | شرکت داروسازی نیک سینا اکسیر
[…] مقالات […]
دیدگاه شما