هنگامی که سردرد شدید شما با سردرد تنشی یا میگرن معمولی متفاوت است؛ ممکن است این سوال به ذهنتان برسید که آیا تومور مغزی دارید یا خیر. اما به خاطر داشته باشید که بیشتر سردردها به دلیل تومورهای مغزی نیستند. اکثر تومورهای مغزی در واقع از جای دیگری در بدن شروع میشوند و به مغز سرایت میکنند. بنابراین، بیشتر سردردها جای نگرانی ندارند. با این حال، اگر تومور مغزی وجود داشته باشد، سردرد شایعترین علامت است. دانستن تفاوت میگرن و تومور مغزی به افراد کمک میکند تا کمتر نگران وجود تومور مغزی باشند.
تفاوت میگرن و تومور مغزی
در حالی که سردردهای رایج معمولاً با چند ساعت استراحت یا حتی در یک روز تسکین مییابند، سردردهایی نیز هستند که چندین روز بدون تسکین طول میکشند. این نوع سردردها ممکن است به بررسی بیشتری نیاز داشته باشند. سردردهای مداوم ناشی از تومورهای مغزی در مقایسه با سردردهای میگرنی میتوانند بسیار شدیدتر باشند.
معمولاً سردردهای میگرنی الگوهای مشابهی دارند، اما اگر سردردهایی را تجربه میکنید که مکان، شدت و فرکانس آنها تغییر می کند، ممکن است لازم باشد با پزشک صحبت کنید. برخلاف سردردهای تنشی که ممکن است در اثر استرس ایجاد شوند یا میگرن که ممکن است با برخی غذاها یا صداها همراه باشد، این سردردها محرکهای یکسانی ندارند و اغلب با فعالیتهایی که فشار داخل سر را افزایش میدهند، مانند خم شدن یا بلند کردن اجسام سنگین، بدتر میشوند.
اغلب، سردرد ناشی از تومور مغزی معمولاً هنگام بیدار شدن در صبح شدیدتر است و ممکن است در طول روز بهبود یابد. این الگو را میتوان به موقعیت بدن در هنگام خواب نسبت داد که باعث افزایش فشار داخل مغز میشود و منجر به تشدید درد در هنگام بیدار شدن میشود.
فرق سر درد میگرنی با تومور مغزی
سردرد میگرنی دردی است که در یک طرف سر و به صورت ضرباندار آغاز شده و از دردی ملایم به دردی شدید تبدیل میشود. اما تومور مغزی فشار داخل جمجمه را افزایش میدهد که میتواند منجر به التهاب و آسیب بافت شود. سردردهای شدید و مداوم یکی از علائم شایع تومورهای مغزی است. اما با این حال، بیشتر سردردها نشانه تومور یا سرطان نیستند. همانطور که در بالا نیز اشاره کردیم، سردردهای میگرنی و سردردهای ناشی از تومور مغزی به دلیل شباهتی که باهم دارند، اغلب اشتباه گرفته میشوند. در این صورت، اگر فرد به تومور مغزی مبتلا باشد، متوجه آن نشده و در نتیجه به دنبال پیگیری و درمان بیماری خود نخواهد رفت. علائم هشداردهنده عبارتند از:
- سردرد همراه با سرگیجه، دوبینی و گرفتگی شدید گردن
- سردردهای ناگهانی
- سردردهای همراه با حالت تهوع و استفراغ
- سردردهای شدیدی که باعث مختل شدن زندگی و فعالیتهای روزانه میشوند.
- سردردهای همراه با اختلال در بینایی و اختلال در تعادل
علائم و نشانه های تومور مغزی
سردردهای تومور مغزی باعث ایجاد درد شدید میشوند که افراد ممکن است آن را با سردردهای میگرنی یا تنشی اشتباه بگیرند. با این حال، تومورهای مغزی علاوه بر سردرد، علائم دیگری نیز ایجاد میکنند، از جمله:
- خستگی
- ضعف
- از دست دادن اشتها
- حالت تهوع و استفراغ مکرر
- کاهش وزن غیر قابل توضیح
- از دست دادن هماهنگی
- مشکل در راه رفتن
- مشکلات بینایی، شنوایی یا گفتاری
- تشنج
- تغییرات در شخصیت یا خلق و خوی
- مشکل در تمرکز
علل تومورهای مغزی
تومور زمانی اتفاق میافتد که DNA یک سلول سالم به گونهای تغییر کند یا جهش پیدا کند که به سلول اجازه رشد سریع بدهد. تومور مغزی به تودهای از سلول های غیرطبیعی اطلاق میشود که میتوانند در نواحی مختلف مغز ایجاد شوند. تغییرات خاصی در DNA سلول بر روی ژنهایی که رشد و تقسیم سلولی را کنترل میکنند، تأثیر میگذارد. یک فرد میتواند تغییرات ژنی را که منجر به سرطان میشود به ارث ببرد. تغییرات ژنتیکی همچنین میتواند ناشی از قرار گرفتن طولانی مدت در معرض موادی باشد که به DNA آسیب می زنند. تومور مغزی ممکن است خوش خیم (غیر سرطانی) یا بدخیم (سرطانی) باشد.
هر دو نوع تومور مغزی ممکن است فشار داخل جمجمه را افزایش دهند و باعث سردرد، خستگی و حتی کما شوند. بدون درمان، تومور مغزی میتواند منجر به آسیب طولانی مدت مغز شود.
روشهای تشخیص تومور مغزی
تشخیص تومور مغزی معمولاً با استفاده از تستهای تصویربرداری مغزی مانند استیاسکن و MRI صورت میپذیرد. برای تشخیص نوع تومور، ممکن است نمونهبرداری با استفاده از بیوپسی انجام شود.
علائم میگرن
میگرن وضعیتی است که محققان پیشبینی میکنند حدود 1.04 میلیارد نفر را در سراسر جهان تحت تأثیر قرار میدهد. دورههای میگرن دارای طیف وسیعی از علائم احتمالی است که میتواند از 4 ساعت تا 2 روز طول بکشد. این علائم شامل موارد زیر هستند:
- سردرد شدید و ضربان دار
- حساسیت به نور و صدا
- حالت تهوع
- استفراغ
- دیدن چراغهای چشمک زن، لکههای سیاه یا خطوط زیگزاگ
- احساس سوزن سوزن شدن یا بی حسی در صورت، بدن یا اندامها
- زمزمه کردن یا گفتار نامفهوم
روش های تشخیص میگرن
تشخیص میگرن بر اساس تاریخچه بالینی بیمار، علائم و علل میگرن قرار میگیرد. پزشک ممکن است از تستهای تصویربرداری مغزی مانند استیاسکن و رادیوگرافی مغزی استفاده کند تا سایر علل سردرد را بررسی کند و مطمئن شود که علت سردرد میگرن است.
تفاوت میگرن و تومور مغزی در پرودروم
یک الی دو روز پیش از وقوع میگرن تغییرات رخ میدهد که نشانگر وقوع میگرن هستند و عبارتند از تغییرات خلقی که فرد ممکن است افسرده یا سرخوش شود، سفتی و گرفتگی گردن، هوسهای غذایی، افزایش میزان ادرار و خمیازههای پیدرپی و مکرر. توجه به این علائم و تغییرات بسیار مهم است.
نتیجهگیری
همه ما احتمالاً در مقطعی سردرد را تجربه کردهایم. برخی از ما حتی ممکن است گاهی میگرن یا سردردهای تنشی را تجربه کنیم. در حالی که این دورهها میتوانند بسیار دردناک باشند، زندگی روزمره شما را تحت تاثیر قرار دهند و از ساعتها تا روزها طول بکشند، اما معمولاً به یک مشکل اساسی جدی مانند تومور مغزی اشاره نمیکنند. خوشبختانه، سردرد شدید همیشه به معنای وجود تومور مغزی نیست. با دانشتن ویژگیهای متمایزی که هر کدام از انواع سردرد دارند؛ تفاوت میگرن با تومور مغزی را نیز خواهید شناخت.
دیدگاه شما