17 آبان 1403

مراحل آلزایمر

مراحل آلزایمر، همانطور که در عمل بالینی و تحقیقات استفاده می‌شود، تعریف می‌شود، ارزش آن‌ توصیف می‌شود و معیارهایی برای ارزیابی آن‌ پیشنهاد می‌شود. دو سیستم مرحله‌بندی، یکی بر اساس مقیاس جهانی زوال (GDS) و دیگری بر اساس آزمون کوتاه وضعیت ذهنی (MMSE) وجود دارد. به نظر می‌رسد مرحله بندی GDS انتخاب بهتری برای تعیین مراحل پیشرفت بیماری آلزایمر، پس از میلاد باشد چون این زمان، تمرکز بر تغییرات عملکردی دارد. به نظر می‌رسد مرحله‌بندی MMSE انتخاب بهتری برای ردیابی مراحل اولیه AD هنگام تمرکز بر تغییرات شناختی است.

بیماری آلزایمر

بیماری آلزایمر و مراحل پیشرفت آنقبل از شناخت مراحل آلزایمر ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که آلزایمر چیست و چرا افراد به آن مبتلا می‌شوند. آلزایمر نوعی زوال عقل است که بر حافظه، تفکر و رفتار تأثیر می‌گذارد. علائم در نهایت آنقدر شدید می‌شوند که در کارهای روزانه اختلال ایجاد می‌کنند. آلزایمر همان زوال عقل نیست، اما یکی از علل اصلی زوال عقل است. آلزایمر، بیشتر افراد 60 سال یا بیشتر را تحت تاثیر قرار می‌دهد. دانشمندان به طور کامل نمی‌دانند که چه چیزی باعث آلزایمر می‌شود اما بزرگترین عامل خطر شناخته شده، افزایش سن یا پیری است. آلزایمر می‌تواند افراد جوان را نیز تحت تاثیر قرار دهد که در این صورت به آن آلزایمر زودرس گفته می‌شود.
بسیاری از محققان بر این باورند که ژنتیک ممکن است نقش مهمی در ابتلا به بیماری آلزایمر داشته باشد. مرکز کنترل و پیشگیری از پیشرفت مراحل بیماری آلزایمر می‌گوید که محققان در حال بررسی این موضوع هستند که آیا آموزش، رژیم غذایی و محیط‌زیست در ایجاد بیماری آلزایمر نقش دارند یا خیر. شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد فعالیت‌های فیزیکی، ذهنی و اجتماعی ممکن است خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را کاهش دهند.

مراحل آلزایمر

مراحل بیماری آلزایمربیماری آلزایمر می تواند تا 10 سال قبل از اینکه علائم یا نشانه هایی در فرد ظاهر شود، مغز را تحت تاثیر قرار دهد. مراحل به سه دسته تقسیم می‌شوند: بیماری آلزایمر خفیف، بیماری آلزایمر متوسط و بیماری آلزایمر شدید. توجه داشته باشید که قرار دادن فرد مبتلا به آلزایمر در یک مرحله خاص ممکن است دشوار باشد زیرا ممکن است مراحل با هم تداخل داشته باشند.

  1. آلزایمر در مراحل اولیه (خفیف)
    در مراحل اولیه آلزایمر، فرد ممکن است به طور مستقل عمل کند. او ممکن است هنوز هم رانندگی کند، کار کند و بخشی از فعالیت‌های اجتماعی باشد. با وجود این، فرد ممکن است احساس کند که دچار نقص حافظه است، مانند فراموش کردن کلمات آشنا یا مکان اشیاء روزمره. علائم ممکن است در این مرحله به طور گسترده آشکار نباشد، اما خانواده و دوستان نزدیک متوجه آن می‌شوند و پزشک می‌تواند با استفاده از ابزارهای تشخیصی خاص علائم را شناسایی کند. مشکلات رایج عبارتند از:
  • پیدا کردن کلمه یا نام مناسب
  • به خاطر سپردن اسامی هنگام معرفی به افراد جدید
  • مشکل داشتن در انجام وظایف در محیط‌های اجتماعی یا کاری
  • فراموش کردن مطالبی که به تازگی خوانده شده‌اند
  • گم شدن یا قرار دادن اشتباه یک شی با ارزش
  • افزایش مشکل در برنامه‌ریزی یا سازماندهی
  1. آلزایمر مرحله میانی (متوسط)
    مرحله میانی آلزایمر معمولا طولانی‌ترین مرحله است و می‌تواند سال‌ها طول بکشد. در مرحله میانی بیماری آلزایمر آسیب در مناطقی از مغز که زبان، استدلال، پردازش حسی و تفکر آگاهانه را کنترل می‌کند، رخ می‌دهد. با پیشرفت بیماری، فرد مبتلا به بیماری آلزایمر به سطح بیشتری از مراقبت نیاز دارد. در مرحله میانی آلزایمر، علائم زوال عقل، بارزتر است. فرد ممکن است کلمات را اشتباه بگیرد، ناامید یا عصبانی شود و به روش‌های غیرمنتظره‌ای از حمام کردن امتناع کند. آسیب به سلول‌های عصبی در مغز نیز می‌تواند بیان افکار و انجام کارهای معمول بدون کمک را برای فرد دشوار کند. علائم، که از فردی به فرد دیگر متفاوت است، ممکن است شامل موارد زیر باشد:
  • فراموشی رویدادها یا تاریخچه شخصی
  • احساس بد خلقی یا گوشه‌گیری، به ویژه در موقعیت‌های چالش برانگیز اجتماعی یا ذهنی
  • ناتوانی در به خاطر آوردن اطلاعات مربوط به خود مانند آدرس یا شماره تلفن و دبیرستان یا دانشکده‌ای که در آن تحصیل کرده‌اند.
  • سردرگمی در مورد اینکه کجا هستند یا چه روزی است
  • نیاز به کمک برای انتخاب لباس مناسب برای فصل یا مناسبت
  • در کنترل مثانه و روده خود مشکل دارند
  • تجربه تغییر در الگوهای خواب، مانند خوابیدن در روز و بی قراری در شب
  • نشان دادن تمایل فزاینده به سرگردانی و گم شدن
  • نشان دادن تغییرات شخصیتی و رفتاری، از جمله سوء ظن و هذیان یا رفتارهای اجباری و تکراری مانند فشار دادن دست
  1. آلزایمر در مراحل پایانی (شدید)
    در مرحله نهایی بیماری، علائم زوال عقل شدید است. افراد توانایی پاسخ دادن به محیط خود، ادامه گفتگو و در نهایت کنترل حرکت را از دست می‌دهند. آن‌ها ممکن است هنوز کلمات یا عباراتی را بگویند، اما انتقال دشوار می‌شود. با ادامه بدتر شدن حافظه و مهارت‌های شناختی، تغییرات شخصیتی قابل توجهی ممکن است رخ دهد و افراد به مراقبت‌های گسترده نیاز دارند. در این مرحله افراد ممکن است:
  • برای مراقبت شخصی روزانه به کمک شبانه‌روزی نیاز داشته باشند
  • آگاهی از تجربیات اخیر و همچنین پیرامون خود را از دست می‌دهند
  • تغییراتی را در توانایی‌های بدنی تجربه می‌کنند، از جمله راه رفتن، نشستن و در نهایت بلعیدن
  • در برقراری ارتباط مشکل دارند
  • در برابر عفونت‌ها، به ویژه ذات‌الریه آسیب‌پذیرند

مراحل بیماری آلزایمر: مدل 7 مرحله‌ای

مراحل بیماری آلزایمر: مدل 7 مرحله‌ایممکن است پزشکی از یک چارچوب تشخیصی با پنج، شش یا هفت سطح استفاده کند. مراحل بر اساس شدت اختلال مرتب می‌شوند. پیشرفت در این مراحل معمولاً بین 8 تا 10 سال طول می‌کشد، اما باز هم از فردی به فرد دیگر متفاوت است و می‌تواند تا 20 سال نیز ادامه یابد. نمونه مدل 7 مرحله‌ای بیماری آلزایمر:

  1. بدون نقص
    حافظه و توانایی‌های شناختی طبیعی به نظر می‌رسد.
  2. حداقل آسیب یا فراموشی عادی
    کمبودهای حافظه و تغییرات در تفکر به ندرت توسط دوستان، خانواده یا پرسنل پزشکی تشخیص داده می‌شود.
  3. اختلال شناختی خفیف
    در حالی که مشکلات خفیف بر عملکرد فرد تاثیر می‌گذارند، اغلب، فرد سعی کند مشکلات خود را بپوشاند. همچنین ممکن است افراد در بازیابی کلمات، برنامه‌ریزی، سازماندهی، قرار دادن اشیاء و یادگیری مشکل داشته باشند. افسردگی و سایر تغییرات خلقی نیز احتمال دارد که رخ بدهد.
    مدت زمان: 2 تا 7 سال
  4. بیماری آلزایمر خفیف
    چالش‌های ریاضی می‌تواند مشکلاتی را در مدیریت امور مالی ایجاد کند. به طور فزاینده‌ای، فرد رویدادها و مکالمات اخیر را فراموش می‌کند، اگرچه اکثر افراد در این مرحله هنوز خود و اعضای خانواده خود را می‌شناسند. مشکلات در انجام کارهای روزانه، از جمله پخت و پز، رانندگی، سفارش غذا در رستوران‌ها و خرید رایج است. فرد اغلب از موقعیت‌های اجتماعی کناره‌گیری می‌کند، حالت تدافعی به خود می‌گیرد و هر گونه مشکلی را انکار می‌کند.
    مدت زمان: تقریبا 2 سال
  5. بیماری آلزایمر متوسط
    افت شدیدتر است و فرد نیاز به کمک دارد. افراد دیگر قادر به مدیریت مستقل یا یادآوری اطلاعات شخصی و اطلاعات تماس نیستند. آن‌ها اغلب نسبت به مکان یا زمان دچار سردرگمی می‌شوند. افراد در این مرحله کاهش شدید توانایی‌های عددی و مهارت‌های قضاوت را تجربه می‌کنند که می‌تواند آن‌ها را در برابر کلاهبرداری‌ها و مشکلات ایمنی آسیب‌پذیر کند. وظایف اصلی زندگی روزمره مانند غذا خوردن و لباس پوشیدن نیاز به نظارت بیشتر دارد.
    مدت زمان: میانگین 1.5 سال
  6. بیماری آلزایمر نسبتاً شدید
    افراد در این مرحله اغلب از رویدادهای حال آگاه نیستند و نمی‌توانند گذشته را به درستی به خاطر بسپارند. آن‌ها به تدریج توانایی انجام فعالیت‌های روزمره زندگی مانند لباس پوشیدن، توالت رفتن و غذا خوردن را از دست می‌دهند اما همچنان می‌توانند به محرک‌های غیرکلامی پاسخ دهند و از طریق رفتار با لذت و درد ارتباط برقرار کنند. بی قراری و توهم ظاهر می‌شود. تغییرات شخصیتی چشمگیر مانند سرگردانی یا سوء ظن به اعضای خانواده رایج است. بسیاری نمی‌توانند اعضای نزدیک خانواده را به خاطر بیاورند، اما می‌دانند که آشنا هستند.
    مدت زمان: تقریبا 2.5 سال
  7. زوال عقل دیررس یا شدید و عدم رشد
    در این مرحله نهایی، گفتار و همچنین توانایی راه رفتن یا نشستن به شدت محدود می‌شود. پشتیبانی کامل در تمام ساعات شبانه روز برای تمام عملکردهای زندگی روزمره مورد نیاز است.
    مدت: تحت تأثیر کیفیت مراقبت است، اما میانگین طول مدت 1 تا 2.5 سال است.

نتیجه‌گیری

انجمن بیماری آلزایمر می‌گویند بیماری آلزایمر سه مرحله دارد. علائم بیماری با گذشت زمان بدتر می‌شود، اگرچه سرعت پیشرفت بیماری متفاوت است. به طور متوسط، یک فرد مبتلا به آلزایمر 4 تا 8 سال پس از تشخیص بیماری عمر می‌کند، اما بسته به عوامل دیگر می‌تواند تا 20 سال نیز عمر کند. تغییرات در مغز سال‌ها قبل از هر نشانه‌ای از بیماری آلزایمر شروع می‌شود.

 

:Source
alz.org

دیدگاه ها

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.