17 آبان 1403

علائم سرطان تیروئید

سرطان تیروئید چیست؟

بعد از پاسخ به اینکه سرطان چیست؛ نوبت به شناخت سرطان تیروئید می رسد. وقتی سرطان دارید، سلول‌های معیوب خارج از کنترل رشد می‌کنند و سلول‌های سالم را از بین می‌برند. چهار نوع سرطان تیروئید وجود دارد: پاپیلاری، فولیکولی، مدولاری و آناپلاستیک. این که بیماری چقدر جدی است  تا حد زیادی به نوع سرطان بستگی دارد.

تیروئید چیست؟

این غده پروانه ای شکل در گردن شما است که هورمون هایی را می سازد که ابتدا به خون و سپس به تمام سلول های بدن شما وارد می شوند. هورمون های تیروئید نقش مهمی در کمک به عملکرد درست بدن شما دارند. آنها به گرم نگه داشتن شما کمک می کنند و به شما انرژی می دهند. آنها همچنین از ماهیچه های شما و همچنین قلب، مغز و سایر اندام های شما حمایت می کنند.

انواع

محققان چهار نوع اصلی را شناسایی کرده اند:

سرطان پاپیلاری تیروئید

اگر سرطان تیروئید دارید، احتمالاً به این نوع مبتلا هستید. این در 80 درصد از تمام موارد سرطان تیروئید یافت می شود. تمایل به رشد آهسته دارد، اما اغلب به غدد لنفاوی گردن شما گسترش می یابد. با این حال، شانس خوبی برای بهبودی کامل دارید.

سرطان تیروئید فولیکولی

بین 10 تا 15 درصد از کل سرطان های تیروئید در ایالات متحده را تشکیل می دهد. این می تواند به غدد لنفاوی شما گسترش یابد و همچنین به احتمال زیاد در رگ های خونی شما پخش می شود.

سرطان مدولاری

در حدود 4 درصد از تمام موارد سرطان تیروئید یافت می شود. به احتمال زیاد در مراحل اولیه یافت می شود زیرا هورمونی به نام کلسیتونین تولید می کند که پزشکان در نتایج آزمایش خون مراقب آن هستند. این در سلول های تیروئید که پزشکان آن را سلول های C می نامند شروع می شود. سلول های سرطانی می توانند قبل از اینکه متوجه شوید به ریه ها، کبد یا غدد لنفاوی شما پخش شوند.

آناپلاستیک

می تواند شدیدترین نوع باشد، زیرا در سایر قسمت های بدن تهاجمی است. این نادر است و درمان آن سخت ترین است. این نوع سرطان تیروئید نسبتاً نادر است و حدود 2 درصد از کل سرطان های تیروئید را تشکیل می دهد و در زنان مسن بیشتر شایع است. رشد می کند و به سرعت به گردن و سایر قسمت های بدن گسترش می یابد. به آن “تمایز نشده” می گویند زیرا سلول ها شبیه سلول های تیروئید طبیعی نیستند. درمان آن در برخی موارد سخت و به نظر می رسد که از سرطان پاپیلاری یا فولیکولی رشد می کند.

علائم چیست؟

اگر سرطان تیروئید دارید، احتمالاً هیچ نشانه ای از آن را در مراحل اولیه مشاهده نکرده اید. این به این دلیل است که در ابتدا علائم بسیار کمی وجود دارد.

اما همانطور که رشد می کند، می توانید متوجه یکی از مشکلات زیر شوید:

درد گردن، گلو

توده در گردن 

مشکل در بلع

تغییرات صدا، گرفتگی صدا

سرفه کردن

ندول روی تیروئید شما

ممکن است این بیماری در ابتدا هیچ علامتی ایجاد نکند. اولین علامت اغلب یک برآمدگی کوچک یا “ندول” روی غده تیروئید شما است. این چیزی نیست که شما به تنهایی متوجه آن شوید. پزشک شما معمولاً آن را در معاینه فیزیکی احساس می کند. آنها ممکن است آن را در یک اشعه ایکس یا سی تی اسکن، اغلب پس از اینکه شما برای مشکل دیگری دریافت می کنید، تشخیص دهند. در حدود 90 درصد مواقع، این ندول ها خوش خیم (غیر سرطانی) هستند و نیاز به درمان کمی دارند یا اصلا نیازی به درمان ندارند.

چه چیزی باعث آن می شود؟

دلیل روشنی وجود ندارد که چرا اکثر افراد به سرطان تیروئید مبتلا می شوند. با این حال، موارد خاصی وجود دارد که می تواند شانس شما را برای دریافت آن افزایش دهد.

  1. سندرم های ژنتیکی ارثی: برخی از بیماری ها، از جمله سرطان، از دی ان ای است که از والدین خود دریافت می کنید. به عنوان مثال، در 2 مورد از هر 10 مورد سرطان مدولاری تیروئید، سرطان نتیجه یک ژن غیر طبیعی است که شما به ارث برده اید.
  2. کمبود ید: اگر مقدار زیادی از این عنصر شیمیایی را در رژیم غذایی خود دریافت نکنید، ممکن است در خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان تیروئید باشید. این در ایالات متحده نادر است زیرا ید به نمک و سایر غذاها اضافه می شود.
  3. قرارگیری در معرض تشعشع: اگر سر یا گردن شما در دوران کودکی در معرض پرتودرمانی قرار گرفته است.
  4. رژیم غذایی کم ید (غیر معمول در ایالات متحده)
  5. رده سنی 25 تا 65
  6. جنسیت زن
  7. قومیت آسیایی
  8. اگر قبلا گواتر داشتید
  9. شرایط ژنتیکی مانند FMTC، MEN2A یا MEN2B

چه کسی آن را دریافت می کند؟

سرطان تیروئید در زنان بیشتر از مردان است. زنان در دهه 40 و 50 سالگی به سرطان تیروئید مبتلا می شوند، در حالی که مردانی که به آن مبتلا می شوند معمولاً در دهه 60 یا 70 زندگی خود هستند.

سرطان تیروئید فولیکولی در سفیدپوستان بیشتر از سیاه پوستان و در زنان بیشتر از مردان اتفاق می افتد.

اگر جوان تر هستید، همچنان می توانید به این بیماری مبتلا شوید. به عنوان مثال، سرطان پاپیلاری تیروئید، اغلب در افراد بین 30 تا 50 سال رخ می دهد.

تشخیص

پزشک شما ممکن است با یک معاینه فیزیکی شروع کند و از شما در مورد سابقه پزشکی خانوادگی شما بپرسد. آنها ممکن است یک دوربین کوچک و نازک را در گلوی شما بگذارند تا به دنبال مشکلات باشند، این روش به نام لارنگوسکوپی است. آنها ممکن است با ام آر آی، سی تی اسکن یا سونوگرافی از تیروئید شما عکس بگیرند. برای تشخیص سرطان تیروئید، پزشک با برداشتن مقداری بافت تیروئید و بررسی آن برای سلول های سرطانی، بیوپسی را انجام می دهد.

آیا قابل درمان است؟

معمولاً قابل درمان است، حتی اگر مرحله پیشرفته‌تری از آن داشته باشید. این به این دلیل است که درمان های موثری وجود دارد که به شما شانس زیادی برای بهبودی کامل می دهد. جراحی، در صورت نیاز، گاهی اوقات می تواند آن را درمان کند.

بعد از درمان

حتی اگر جراحی و سایر درمان‌ها از شر سلول‌های سرطان تیروئید خلاص شوند، باید دوباره به پزشک مراجعه کنید تا بررسی کنید که آیا سرطان عود کرده است یا خیر. به تمام نوبت های بعدی خود بروید و هر گونه علائم جدید یا بازگشتی را به تیم پزشکی خود بگویید. این مهم است زیرا سرطان تیروئید می تواند به آرامی رشد کند، گاهی اوقات 10 یا 20 سال پس از اولین درمان شما.

 

منبع: https://www.webmd.com/

 

 

 

 

 

دیدگاه ها

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.